Er der en jæger til stede

Af Arne Holten, Danmarks Jægerforbund

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet at være til en fodboldkamp, i en lufthavn eller til en større sammenkomst, hvor der lige pludselig er en eller anden, der har spurgt, om der er en læge til stede. Det er endda for nylig sket i en direkte tv-udsendelse at studieværten for åben skærm råbte efter en læge!
Men hvem har hørt spørgsmålet: Er der en jæger til stede?
Det er nok ikke så kendt, at jægere under tiden bliver kaldt ud på såkaldte reguleringsopgaver. Bag det lidt stive udtryk gemmer det sig den situation, at fugle eller pattedyr volder skade eller skaber utryghed – og så skal fuglen eller dyret findes og uskadeliggøres. Det sket ofte ved hjælp af en tilkaldt jæger.
En af disse jægere, der kommer farende for at skabe fred og ingen fare, er mig. Min kommune har udnævnt mig til vildtkonsulent – det betyder, at jeg altid er i beredskab til at rykke ud, hvis nogen har brug for min assistance.
Jeg er en af de jægere, der hjælper folk med at løse problemer i hverdagen. Det er dejligt at kunne hjælpe i en spids situation – og det giver som regel anledning til en god snak om at gå på jagt.
En dag ringer en meget ulykkelig ældre dame til mig. Hun er bange for at være i sit sommerhus fordi en mår er flyttet ind på hendes loft igen.
Da måren var på loftet første gang, ringede hun efter en tømre, som skulle sikre huset, således at måren ikke kunne komme ind. Men tre dage efter, at tømreren var færdig, var måren tilbage.
Nu var den stakkels dame så bange, at hun græd i telefonen, fordi hun slet og ret var bange for, at den ville angribe hende. Hvad gør jeg?
Hurtigst muligt kommer jeg hen til damen og fortælle hende at hun kunne tage det helt roligt, for måren angriber kun i en meget presset situation.
Det hjalp så meget på hendes humør, så at jeg lige så stille og roligt kunne anbringe en mårfælde på det sted, hvor var størst mulighed for at fange måren.
Der gik en lille uges tid, så ringede damen til mig. Hun siger, at jeg er nødt til at køre derud igen, for fælden er lukket og den er tom. Sagde hun.
Men da jeg kom derud, kunne jeg se, at der var bingo. Og da jeg viste hende måren i fælden, blev hun så glad, at hun sprang mig om halsen, jeg tror ikke, at en lottogevinst kunne gøre det bedre.
En anden dag sad jeg der hjemme, da det pludselig ringede på døren. To kvinder stod
udenfor og var temmelig rystede over noget, som de havde oplevet på vej til badeanstalten for at få den daglige svømmetur.
Under badebroen sad der en mink, der - som de sagde – kom med en mærkelig strubelyd.
De turde ikke gå derud af frygt for at den skulle angribe dem. Igen forklarede jeg stille og roligt, at der ikke var nogen fare. Altså medmindre de gik til angreb på den.
Men den forklaring var de ikke tilfreds med. Jeg måtte i aktion, mente de. Ellers turde de ikke gå i bølgen blå. Afsted til badeanstalten, hvor det lykkes mig at finde og uskadeliggøre minken, så vores to damer kan få det kolde gys.
At skyde mink på en badeanstalt er noget, som alle selvfølgelig ikke har lov til. Det har jeg lov til, fordi min kommune har udnævnt mig til vildtkonsulent. Det betyder, at jeg kan tilkaldes af kommunen og af borgerne til at skaffe skadevoldende og angstfremkaldende vildt af vejen på den mest hensigtsmæssige måde.
Fakta: Husmår, ræv og ilder må reguleres i bebyggelse og i en afstand af indtil 25 meter fra bebyggelse, hele året, herunder ved brug af fælder. Det må alle med jagttegn gøre med ejerens eller brugerens udtrykkelige samtykke

Tor Okt 24, 2019 @18:30 - 12:00AM
Tor Okt 31, 2019 @18:30 - 01:00AM