Min første fasanjagt

Af Annette Davidsen, Danmarks Jægerforbund

Annette

En fantastisk dag med natur, vildt og jagt. Sådan skriver Annette Davidsen - én af Jægerforbundets mange nye kvindelige medlemmer -om sin oplevelse af fasanens vej fra jord til bord.
Dagen efter jagten blev fasanen til et herligt måltid for familien.

Så kom dagen, hvor jeg skulle på jagt i et smukt naturområde lige ned til fjorden. Manden fik et farvelkys, han skulle på jagt et andet sted, og vi ønskede hinanden knæk og bræk
Jeg kunne mærke på de andre jægere, at de også var spændte. Vi startede med morgenkaffe og stemningen var høj.
Efter parolen var det op i jagtvognen, som var dækket med gran i bunden. På vej ud skoven var der mange fasaner at se. Det løftede stemningen og spændingen.

fasan
Jagten var tilrettelagt på harer, fasaner, snepper, ænder, duer og ræv.
I første såt blev vi fordelt rundt om en stor stubmark, og jeg fik en post op til skoven.
Da hundedrevet var gået i gang, varede det ikke længe før der lød et par skud. Det gjorde mig bare endnu mere opmærksom.
Kort efter var der hunde, der havde stand i læhegnet, og skete der lige pludselig en hel masse.
Det væltede ud med fasaner lige ned mod mig. Den første kom lige hen mod mig og jeg fik skudt til den. Den klappede død sammen, men fortsatte den linje, som den kom flyvende i.

fasan2

Jeg blev helt befippet, så jeg næsten glemte, at der også var andre fasaner over mig. Adrenalinen susede jo rundt i kroppen. Jeg fik igen overblik nok til at få ladet op og fik da også skudt til et par andre, dog uden at ramme dem.
Det var en utrolig flot kok, jeg havde skudt. Den var helt grøn i fjerdragten ned af brystet. Jeg var pavestolt over, at mit første stykke vildt nedlagt med haglgevær, var så smuk en fugl.
Efter såten lykønskede mange af de andre jægere mig med mit bytte. Der kom mange muntre kommentar og gode råd i anledning af de forbier, de havde set, jeg også havde.

Så blev det frokost og det var efterhånden tiltrængt. Frokosten blev indtaget med højt humør i Godsets smukke kælder. Godsejeren fortalte også lidt om Godsets historie og om hvordan de driver jagten på stedet – på området er der en stor bestand af sikahjorte, råvildt og lidt dåvildt.
Efter frokosten fik jeg en post op til en lille klat træer, og der var mange duer. Jeg fik også skudt til en, som blev ramt, men fortsatte op mod nabojægeren. Jeg fik råbt ”jeg har skudt på den due der kommer op til dig”. Han fik også skudt på den - og den faldt inde i krattet bag mig. Jeg fik orienteret hundefolket om duen, og den blev apporteret.

En fantastisk dag i efterårsklædte områder. Dagens samlede resultat blev 7 harer, 27 fasaner heraf 12 kokke og 3 duer. I alt blev der i løbet af dagen afgivet 120 skud. Og, ja jeg fik min første fasan med hjem og de 3 duer.

Afstandsbedømmelse

Som nyjæger syntes jeg, at det var utrolig lærerigt. Èn ting er at skulle afstandsbedømme en træfigur til jagtprøven, noget helt andet er når vildtet kommer i bevægelse og i alle retninger.
Mit jagttegn er af nyere dato. Jeg fik det i foråret, og nu spørger jeg mig selv om, hvordan jeg har kunnet leve de første over 40 år af mit liv uden at gå på jagt.
Det er først nu, jeg har fået tid til at blive aktiv jæger. Lysten har altid været der, men nu har jeg den fornødne tid til at gå op i jagten med liv og sjæl. Kalenderen for resten af efteråret ser da også rigtig godt ud, i hvert fald set med jægerøjne. Der er ikke én weekend, hvor jeg ikke skal på jagt! Jagten er blevet et centralt omdrejningspunkt mit liv, og jeg vil opfordre kvinder i alle aldre til at snuse til jagten. Hvis du har hang til naturen og vildtet, så tag jagttegn. Men pas på, for det griber nemt om sig – det er lidt som en sygdom, der aldrig helt forsvinder. Man bliver bidt af det. Jagt fører til mange sjove timer, hvor du møde mange spændende mennesker og nyder at være en del af fællesskabet.

Antallet af kvindelige jægere har ifølge Skov- og Naturstyrelsen aldrig været større end i 2009. Ifølge Skov- og Naturstyrelsens egne opgørelser er der i 2009 228.254 jagttegnsberettigede. Heraf er 16.777 eller 7,3 procent kvinder. Hele 72 procent af de kvindelige jagttegnsløsere er mellem 30 og 60 år, mens de mandlige jagttegnsløsere i samme alder kun udgør 60 procent

Julefrokost
Fre Nov 22, 2019 @19:00 -